top of page

Anti-Conceptie

 

De ongewenste dekking

Het kan gebeuren dat uw hond op de een of andere manier gedekt wordt. Teven zijn erg vindingrijk om te ontsnappen of er kan een reu bij u over de schutting klimmen. Ook al hebben ze niet "vastgezeten", er is een behoorlijke kans dat uw hond gedekt is en dus ook bevrucht. Of uw hond gedekt is is nooit met 100% zekerheid vast te stellen. Om te verkomen dat uw hond drachtig wordt bestaat er de zogenaamde "morning after prik". Deze morning after prik dient op de 3-de en 5-de dag na de dekking gegeven worden ( zo snel mogelijk na de dekking).


Loopsheid voorkomen

Loopsheid is op zich iets heel natuurlijk, mocht de loopsheid voor de hond én U geen probleem zijn: dan hoeft U natuurlijk niets te ondernemen. Mocht u willen dat uw hond niet meer loops wordt, dan moet er actie worden ondernomen. Wat zijn de mogelijkheden?


 

  •  de prikpil: 


Door middel van een injectie krijgt Uw hond elke 5 maanden een hormoon toegediend

Voordeel:
* Geen operatie,
* Minder risico op incontinentie (kan na een operatie op latere leeftijd gaan optreden)

Nadeel:
* Soms ontstaat op de injectie plaats een vachtverkleuring of een kale plek.
* Schijnzwangerschap treedt soms toch nog op.
* De kans op baarmoederontstekingen neemt na langdurig gebruik aanzienlijk toe.
* De kans op borstkanker (melkliertumoren) neemt aanzienlijk toe
* Is op den duur veel duurder dan sterilisatie

 

  •  Sterilisatie:


Strikt medisch gezien is steriliseren het onvruchtbaar maken: het onderbinden van de eileider/ zaadleider. Dit wordt eigenlijk alleen nog bij rammen gedaan en een enkele keer bij de reu. Castreren is het verwijderen van inwendige geslachtsorganen: bij de teef de eierstokken/baarmoeder en bij de reu de testikels. In het normale spraakgebruik echter "castreren we de reu" en "steriliseren de teef". Door middel van een operatie worden de eierstokken en de baarmoeder verwijderd. Deze operatie vindt plaats onder algehele anesthesie. Door de moderne gasverdoving en goede narcose bewaking is het operatie risico erg klein.

Voordeel:
* De teef wordt niet meer loops of schijnzwanger.
* Doordat de eierstokken verwijderd zijn kunnen deze organen zowel direct als indirect geen problemen meer opleveren zoals baarmoederontsteking en eierstokkanker.
* Minder kans op melkkliertumoren (borstkanker). Hoe jonger een teef gesteriliseerd wordt hoe minderkans op melkkliertumoren. !
* Sterk verminderde kans op suikerziekte.
* Is eenmalig
* Is bij levenslange loopsheid preventie veruit de goedkoopste methode

Nadeel:
* elke operatie heeft een erg klein risico.
* de teef kan soms gemakkelijker dik worden, dit is niet altijd te voorkomen.
* kleine kans op urine-incontinentie, met name als de teef oud wordt, dit is meestal met medicijnen goed te verhelpen.
* soms kan de vacht veranderen. 


Wanneer steriliseren?

Het beste is het om de teef te laten steriliseren voor (!) de eerste loopsheid. Uitgebreid onderzoek heeft aangetoond dat bij teven die voor de eerste loopsheid al gesteriliseerd worden, de kans op het onstaan borstkanker op latere leeftijd met een factor 100-1000 doet afnemen. Na de 1e loopsheid steriliseren verminderd de kans op borstkanker nog met een factor 4-5. Heeft de hond al een aantal loopsheden doorgemaakt dan heeft sterilisatie nauwelijk nog preventieve werking op het ontstaan van melkkliertumoren. Wij adviseren om teefjes te laten steriliseren zodra ze 5-6 maanden zijn. Bij jonge dieren is de ingrijp eenvoudiger en ze herstellen vaak (nog) veel sneller.


 

  • De pil in tabletvorm.


Deze laatste methode heeft als voordeel dat op elk gewenst moment gestopt en begonnen kan worden. Met name om de loopsheid uit te stellen, bijv. tot na een vakantie, is het geven van "de pil" een prima methode.

Voordeel:
* mits op tijd begonnen maar kleine doses hormonen nodig
* je hoeft niet met de hond naar de dierenarts
* werkt snel en kort

Nadeel:
* kans op vergeten
* bij langdurig gebruik: ook hier verhoogde kans op borstkanker en melkklierontstekingen.

 

Voor Puppy Weetjes, ga naar 'Pup Info'

 

Bron: Hondenplaza

 

bottom of page