top of page

Loopse Teef

 

Wat houdt de loopsheid in?

De loopsheid is de vruchtbare periode van de teef. Deze periode kenmerkt zich doordat het geslachtsdeel meer is opgezwollen als normaal en de teef hieruit druppeltjes bloed verliest.Tijdens deze periode kan ze gedekt worden.

 

Eerste keer loops:

De eerste loopsheid treedt op tussen de 6-18 maanden leeftijd. Hoe groter de hond, hoe later de loopsheid begint. Indien in huis meerdere teven wordt een jong teefje meestal pas de eerste keer loops als zij ca. 14 maanden is.
Bij een Italiaans Windhondje ligt het veelal rond de 10 maanden.

 

Verschijnselen:

  • de vulva zwelt op

  • de reuen raken erg geïnteresseerd in de teef (wat de teef niet leuk vindt)

  • na enkele dagen begint de teef te vloeien (= 1ste dag van de loopsheid, de pro-oestrus). deze uitvloeiing is in het begin bloederig en gaat later over in een bruin waterige uitvloeiing.

  • tussen de 9e-12de dag van de loopsheid is de hond vruchtbaar, de oestrus: is de periode waarin ze kan drachtig worden. In deze periode worden reuen niet meer door de teef weggejaagd. De teef probeert zelfs te ontsnappen om op zoek te gaan naar de reu!

  • na de vruchtbare periode gaat de uivloeiing stoppen, de vulva gaat weer slinken en de teef snauwt weer de reuen af: de metoestrus is begonnen.

  • 3 weken na het begin van de loopsheid stopt de loopsheid, de metoestrus is beëindigd. Tijdens de loopsheid zwelt de baarmoeder (uterus) op, ook de bloedvaten van de baarmoeder zwellen op. Pas 8-10 weken na het einde van de loopsheid is de baarmoeder weer tot rust gekomen. Soms treedt er dan nog wat taaie melkachtige uirvloeiing uit de baarmoedermond op gedurende 1-2 dagen.

 

Wanneer wordt mijn teef loops?

Een teef wordt voor de eerste keer loops tussen de 5-18 maanden leeftijd. Wanneer ze voor het eerst loops wordt hangt van veel factoren af:

  • de grootte. Hoe groter een hond wordt, hoe later ze loops wordt.

  • erfelijkheid. De fokker kan vaak goed vertellen wanneer uw teef voor het eerst loops wordt.

  • als er een loopse teef bij u in huis of in de buurt is stimuleert dat uw teef om ook loops te worden .

  •  

De eerste loopsheid kan normaal verlopen maar kan ook kort duren of juist erg lang. Het vloeien kan practisch afwezig zijn of juist heel erg heftig. Honden worden om de 5-8 maanden loops, dit kan steeds b.v. om de 6 maanden zijn maar kan ook voortdurend veranderen.

 

Een aanrader voor iedereen die niet gaat fokken met hun teef (en in alle eerlijkheid, laat het fokken aan de kenner over en begin hier niet zelf aan!): Steriliseer uw hond!

Voor meerdere info over Loopsheid/Anti-Conceptie, ga naar "Anti-Conceptie."

 

Bron: Hondenplaza

 

bottom of page