top of page

Is de IG iets voor mij? Doe deze test!

Past een Italiaans Windhondje bij me?

 

De Persoonlijkheid van een IG is niet te vergelijken met een ander ras!

Ze zijn wat katachtig in het opzichte dat ze het heerlijk vinden om te zonnen. Je moet er op toezien dat je Italiaantje niet verbrand of oververhit raakt. Een picnicdeken en een kauwbotje in de warmte van het zonnetje in je achtertuin is een Italiaantje’s idee van ‘de hemel op aarde’. Als je niet van katten houdt, dan is dit niet het ras voor je!

 
 Italiaanse windhondjes houden ervan om op hoogte te zitten ( bijvoorbeeld de rugleuning van de stoelen en sofas en zelfs OP de eettafel). Als er een raam in de buurt is, zijn ze helemaal door het wilde.  Je moet wel opletten met puppies en de tiener Italiaantjes dat je ze niet de kans geeft om waaghals toeren uit te kunnen halen vanaf deze hoge ‘objecten’! Harten van veel eigenaars zijn NIET bestand tegen de helse en dolle toeren van onze schatten en denken erover om hun meubels te vervangen. Velen hebben besloten de stoelen en bankstellen/zetels tegen de muur te schuiven. Als je niet van zulke grote veranderingen houdt in je leven, dan is dit niet het ras voor je!

 

Nat worden staat niet in het woordenboek van IG’s ( tenzij ze niet anders kunnen) en ze zullen dan ook voet bij stuk houden om NIET naar buiten te gaan als het regent. Sommige eigenaars hebben een klein gebiedje afgebakend en overdekt om hun lieverds toch maar niet nat te laten worden. Dit is dan misschien een hulpje om het huis vrij te houden van ‘ongelukjes’. Als het gras nat is ’s morgens dan is een voetgangerspad net zo goed voor het Italiaantje. Het zijn comfort wezens. Mocht een ongelukje toch in een klein hoekje zitten en voorvallen en dat is NIET in je gedachtengang, dan is dit niet het ras voor je!

 

Er zijn wat IG eigenaars die een kattenbak in gebruik hebben genomen. Dit is inderdaad een ras dat je kan trainen om in een kattenbak de behoeftes te doen.  Een honden/IG kattenbak is groter dan dat van katten en bevat meestal krantenpapier i.p.v. grind. Wanneer je zo’n kattenbak gebruikt is het zuiver maken van de IG redelijk makkelijk en vallen ongelukjes minder voor. Het wil echter niet zeggen dat kattenbakken nodig zijn voor het succesvol zuiveren.


De grote en sprekende ogen van een Italiaans windhondje kan het koudste hart laten smelten. Deze kleine honden zijn meesters in de eigenaars rond hun poten te winden. Als resultaat heeft dat vaak dat de Iggies ( koosnaampje voor Italiaans windhondje) snel super verwend zijn en de leiders worden in het huis! Vergeet echter niet om te leren dat ‘nee’ echt ‘nee’ is. Maar ze vinden het zo fijn om ‘kameraad en vriend’ te zijn en niet ’baas en hond’. Wanneer een Italiaantje je hart steelt zal je merken dat het geen pijn doet en dat je het graag aan ze geeft, zonder pardon. Als je een ras zoekt dat luistert naar en doet alles wat je zegt, dan is dit niet het ras voor je!

 

Je moet echter niet vergeten dat er achter die lieve engeloogjes een duivel zit. Ze weten heel goed wat ze willen en hoe ze het krijgen en kunnen het bekomen ervan goed volhouden. Wees voorbereid toe te geven want de smeek in hun ogen pakt je elke keer weer. Als je niet flexibel bent dan is dit niet het ras voor je!


Nieuwsgieringheid is tweede eigen aan een Italiaans windhondje. IGs houden ervan om in, rond en bovenop alles te zitten dat hun interesse trekt ( en dat is veel). En als een Italiaantje beslist dat een object eetbaar is, zit het al in zijn bek. Let er wel op dat ze niet in teveel gevarenzones komen en zich niet in de nesten werken. Als je geen ogen in je achterhoofd hebt, dan zou dit wel eens niet het ras voor je kunnen zijn! -  (haha!)


Lounging in bedden, liefst nog onder de dekens,  is een favoriete bezigheid. Samen met jou erin te liggen is natuurlijk HET BEST! Sommige Italiaantjes zijn erg goed om onder de dekens te kruipen zonder je het merkt. Anderen zijn meer gekend om gebruik te maken van je door je te leren om de dekens VOOR ze omhoog te houden. De bank/zetel warm houden neemt ook veel tijd van een IG in. Let erop dat je NIET op een verstopt Italiaantje gaat zitten. Als je er niet van houdt je bed te delen, dan is dit waarschijnlijk niet het ras voor je! 


Italian Greyhounds houden van ‘honden vriendjes’ en kunnen overweg met eender welke hond. Echter moet je wel opletten als je een Italiaantje bij grote honden plaatst. Een grote hond kan namelijk per ongeluk een Italiaantje bezeren/verwonden. De Italiaanse windhond heeft geen besef van zijn eigen kleine voorkomen dus het zijn de eigenaars die daarop voorzien zijn en een oogje in het zeil moeten houden om ze te beschermen.

 

Katten passen ook erg goed bij het ras. Verschillende eigenaars zeggen dat de hond en kat gezellig door het huis waden. Het ene moment zit de Italiaan achter de kat en nog voordat je knippert kunnen de rollen omgedraaid zijn en zie je de hond voorbij stuiven met de kat op zijn hielen. Het is niet vreemd om de kat(ten) en hond(en) samen te zien liggen en doezelen op de bank in het zonnetje.

 

Het ene Italiaantje is actiever dan het ander. Pluschen beren vallen enorm in de smaak en is hun lievelings speeltje. Terwijl de ene erg goed op zijn speeltjes past, breekt de ander zijn speeltje in 1000 stukjes en beland de inhoud overal door het huis! Er zijn er ook een stel die het fenomeen ‘gooien en halen’ een superbezigheid vinden. Anderen dan weer kijken je aan alsof je gek bent te denken dat ZIJ bukken om iets te pakken.

Buitenbezigheden zijn kleine gaten (of grote) graven een onderdeel, of achter vogels, vlinders en muizen gaan, dingen eten dat je niet eens wil weten WAT het is en gras knabbelen ( waar ze ziek van worden). Eigenlijk gaan Italiaantjes liefst MET jou op verkenning maar je afgezette tuin doen ze lekker helemaal zelf. Een Italiaans windhondje laat je best NIET alleen buiten als jezelf weg bent. Het zijn geen buitendieren! Als kleine gaten en afgeknaagd gras niet je ding zijn, dan is dit niet het ras voor je!

 

Je privé zal snel verleden tijd zijn met een IG in huis. Je zal merken dat er GEEN hoekje in je huis veilig is om even van dit kleine onderzoekende persoonlijkheidje te ontsnappen. Overal waar je gaat, je Italiaan staat naast je… ook in de badkamer. Avondeten vinden ze ERG interessant. Vergeet niet dat die opdonder in de buurt is, anders stap je erop. Als je er niet van houdt om overal iemand bij te hebben, dan zal dit niet het ras voor je zijn.

 

Als je beslist dat dit TOCH een ras is dat bij je past dan is de aanschaf van een tweede zeker een optie ( zodra je door de eerste goed opgeleid bent, dat is). Dit staat bekend onder de naam "Chips’ Syndroom" en veel eigenaars zijn al slachtoffer hiervan geworden. Laat je echter NIET overlopen door deze felle hondjes. Als je er meer dan twee bezit moet je er goed op toezien dat twee IG’s niet gaan samenplotten tegen een andere. Italiaantjes zijn groep dieren. Dit betekent dat ze groepsregels hanteren. Als 1 IG ziek of gewond is, is het niet vreemd voor de ‘groep’ om dat IG'tje aan te vallen en zelfs te doden.

 

IG’s kunnen erg bezitterig zijn ten aanzien van hun eigenaar en het is gekend dat er eigenaren zijn die af en toe eens niet toegeven aan hun bezitterigheid. Het maakt niet uit wat je aan het doen bent, het zal vaak nodig zijn je aandacht direct aan het Italiaantje te schenken. Als voorbeeld, het is bekend dat het Italiaantje de romantische avonden kan onderbreken. Als je niet een goede dosis humor bezit, dan is dit niet het ras voor je!

 

En dan nog een laatste informatie. Er wordt vaak gevraagd : “Welk Italiaantje is een beter huisdier? Een mannetje of een vrouwtje?” Italian Greyhound teefjes zijn een beetje gereserveerd. Ze zijn meer onafhankelijker en zelfs een beetje ego-trippers op momenten. Mocht je meer dan één Italiaan ( de hond) in huis hebben, dan kan je er zeker van zijn dat het teefje de overhand heeft, ALTIJD. Mannetjes komen veel makkelijker knuffelen en vinden het heerlijk om op schoot te liggen. Ze tonen hun affectie naar jou door in de buurt te blijven. Er zijn eigenaars die zeggen  dat mannetjes makkelijker en sneller zuiver zijn in vergelijking met teefjes. En, wanneer netjes zuiver te zijn gemaakt en gecastreerd zullen de mannetjes hun poot niet optillen in huis.

 

bottom of page