top of page

Kenmerken

 

Herkomst

Dit is een oud ras dat in gemummificeerde vorm al is aangetroffen in graven van farao's. Cleopatra hield ze al als gezelschap en ze zijn in de mode geweest in het oude Griekenland. Vandaar kwamen ze bij de Romeinen terecht. Gedurende de eeuwen bekoorden Italiaanse Windhonden de edelen en notabelen; ze zijn op tal van schilderijen uit de 17e en 18e eeuw afgebeeld.

 

Algemeen voorkomen

Een miniatuur van de Greyhound en Sloughi, die zich lenig en licht beweegt. Vierkante bouw met elegante belijning en haast overdreven verfijning en adellijkheid.

 

Schofthoogte

reuen en teven 32 - 38 cm ( echter de honden van de U.K. en de U.S.A. zijn wel eens groter)

 

Gewicht

3,5 – 5 kg ( ook hier geldt dat in de U.K. en de U.S.A. bij een grotere Italiaan een zwaarder gewicht ook is toegestaan)

 

Vacht

De huid is dun, de beharing kort en fijn. De Italiaanse Windhond is eenkleurig: van zwart, leigrijs tot isabelkleurig. Wit aan de borst en voeten is toegestaan.( dit laatste is enkel het geval buiten de F.C.I. landen)

 

Gebruik

zichtjager op konijnen, gezelschapshond

 

Gezondheid

Hoewel volwassen Italiaanse Windhonden sterke honden zijn en een hoge leeftijd kunnen bereiken, kunnen jonge dieren in hun onstuimigheid soms een been breken. Incidenteel komen epilepsie en erfelijke oogafwijkingen voor.

 

Aard

Kwiek, vlot, vrolijk, volgzaam, zachtaardig, aanhankelijk en intelligent. Vereist een benadering met zachte hand, anders trekt hij zich 'uit de relatie terug'. Ondeugend, met humor. Niet geschikt voor kleine kinderen alhoewel dat per Italiaantje verschillend is.

 

Bijzonderheden

Af en toe verzorgen met een zachte borstel of opwrijven met een zeemleren lap. Gebit regelmatig controleren op tandsteen. Advies: Nagels knippen ca. 1x per 2 weken en tanden poetsen ca. 1x per week. 

 

*bron Raad v. Beheer

 

bottom of page