top of page

FAQ

​Bent U een fokker?

Nee! Ik ben geen hondenfokker, ik sta ook niet in contact met fokkers, en bemiddel niet. Ik ben alleen een IG eigenaar die u van info wil voorzien. HIER is een link beschikbaar waar ik betrouwbare fokkers in Europa vermeld. Bent u op zoek naar een fokker, informeer eens bij die fokkers. Wellicht kunnen zij u verder helpen.

​Wat is er zo speciaal aan een Italiaans Windhondje?

Alles! Ok, ik ben bevooroordeeld. Ze zijn mooi en schoon zonder veel kosten en tijd. Ze zijn klein genoeg om in eender welke leefomstandigheid te passen maar groot genoeg om een echte hond te zijn.  Desondanks ze klein zijn, keffen ze niet maar blaffen. Maar vooral zijn ze ontzettend lief van aard, trouw en hebben een levendig soms onvoorspelbaar karakter dat het nooit saai wordt. Ze zijn schattig, aardig, tonen affectie, springerig en denkbeeldig. Meeste Italiaantjes zijn aan een persoon of familie gehecht en willen erbij zijn.  De Italiaan is een uniek ras die de mogelijkheid heeft zijn eigenaars in te pakken alhoewel er zeurderige momenten bij zijn die bij de ene eigenaar beter valt dan bij de ander.  

​Op welke leeftijd zijn IGs volwassen?

Desondanks de Italiaan zijn fysieke volwassenheid bereikt tussen 8 maanden en 1,5 jaar, afhangend van hun bloedlijn en grootte  ( grotere IGs groeien langer door) blijven de meeste hun puppy energy en speelsheid behouden tot ver in hun volwassenheid. Sommigen bereiken hun mentale volwassenheid niet voor ze 3 of 4 jaar zijn - nog een kenmerk van het ras dat gezien wordt als een deel van hun charme. Sommige eigenaars zullen ongeduldig blijven wachten tot hun hond 'opgroeit'.

​Zijn ze moeilijk om zuiver te krijgen?

Ja. Sommige eigenaars zeggen dat ze dat inderdaad zijn en sommige Italiaantjes zijn erg eigenwijs. Het is vooral erg moeilijk om een Italiaantje ervan te overtuigen om buiten te gaan in extreme weersomstandigheden.  

Jammer genoeg vinden vele fokkers het makkelijker om hun puppy-kopers te vertellen hun hondje in een box te zetten wanneer je ze alleen laat dan uit te leggen hoe het zuiver maken te werk zou moeten gaan. IGs houden van warmte en haten het echt om buiten te gaan als het koud is, nat of winderig; en er is een neiging van de eigenaars om ze in hun box te houden en het beestje daar de behoefte laten doen dan dit aan te pakken.  Veel in de box zetten leidt (of lijdt) vaak tot het geval dat de box vuil wordt gemaakt uit pure wanhoop, wat dan weer leidt tot het zuiver maken in de toekomst bijna onmogelijk maakt.   De meest succesvolle zuivere Italiaantjes zijn diegene die vrije toegang hebben tot een katteluikje dan ze te leren naar buiten te gaan op commando of uit zichzelf ( Anaïs geeft het zelf aan maar als je dan niet komt, dan is het te laat!).  Papier of kattebak training blijkt ook vaak succesvol te zijn, zeker in koude en/of natte klimaten.

Wie zou geen Italiaantje mogen houden?
Mensen met te weinig tijd om zich eraan te wijden, diegenen met  onrustige/ongeregelde kinderen, de mensen die directe en absolute gehoorzaamheid verwachten/eisen, degene die hun hond achter in de tuin willen hebben, of diegene die zich schamen om liefde te geven en te delen aan een dier zouden dit ras NIET mogen bezitten.  
Wat moet ik doen als ik mijn IG moet herplaatsen, er niet meer zelf voor kan zorgen?
Ten eerste neemt u contact op met de fokker. Een goede, verantwoordelijke fokker zal altijd uw hondje terugnemen om een nieuwe thuis voor ze te zoeken. Mocht dit door bepaalde omstandigheden toch niet lukken, kan u verschilende dingen doen. 1) Contact opnemen met de Nederlandse Whippetclub  is een goede optie. Zij kunnen u helpen bij een herplaatsing (veel hondenliefhebbers zijn op zoek naar "afdankertjes"). 2) Of u zet een bericht op bijvoorbeeld Het Windhondenforum. Na aanmelding kunt u een bericht plaatsen bij topic "Nieuwe Thuis gezocht".
Via Facebook zijn er ook verschillende mogelijkheden om nieuwe eigenaars te zoeken in het windhondencircuit.
Biedt NOOIT uw Italiaanse Windhond aan via marktplaats.nl/2dehands.be, of bij een asiel. Dit ras heeft bepaalde eigenaars nodig die het ras kennen want dit ras is niet voor iedereen geschikt!
​Hoe groot worden ze?

32 Tot 38 cm schofhoogte is het perfect voor in de show ring. Het gemiddelde gewicht ligt tussen 3 tot 5 kg. Grotere IGs (41 tot 45 cm) zijn ook veel voorkomend en zijn perfecte huisdieren.

​Zijn er bepaalde medische problemen vaak voorkomend in het ras?

Hypo-schildklier syndroom en andere auto-immuun ziektes, PRA, epilepsie,  cataract, etc.  Geen van deze ziektes zijn vaak voorkomend maar ze zijn allemaal wel, net als andere genetische ziektes, voorgekomen in het ras. Een paar bloedlijnen hebben een grotere aanleg voor beenfracturen door het tekort aan botdichtheid. 

Verantwoordelijke fokkers worden sterk aangeraden hun honden te laten testen op PRA, ook voor Avasculaire Necrosis van de heup, losse meniscus, hart onregelmatigheden en als nodig de schildklier. Er zijn dierenartsen die zeggen dat je de botdichtheid kan zien op Röntgen maar er is twijfel of dat echt zin heeft. Toekomstige eigenaars van Italiaantjes zouden eigenlijk moeten informeren bij de fokker of moeder en/of vader of enkele andere pups van deze mix vaak botfracturen hebben.

​Leren en training?

Dit ras zijn jachthonden gebaseerd op zicht en individuen hebben allen gevarieerde karakters.  Mochten ze mens zijn dan waren ze beter in liberale kunstscholing dan bij een militaire training.  Sommigen doen uitmuntend in gehoorzaamheidscompetities terwijl anderen hier helemaal niet scoren.  Veel hangt af  van de trainer's vakkundigheid om het Italiaantje geïnteresseerd te houden. Soepelheid/Acrobatie is een sport dat uitgevonden zou kunnen zijn voor de IG  en ze zijn geweldige therapie honden. Sommige honden zijn zelfs aangelegd voor het aas-racen maar hier geldt echter een grote lading voorzichtigheid. 

​Hoe zit het met de verzorging van ze?

Makkelijk. Dit is minimaal. Tanden en nagels moeten regelmatig nagekeken en verzorgd worden ( tanden 1x per 2 weken poetsen, nagels 1x per week knippen). De vacht is zo kort en fijn dat een bad zelden nodig is. Afdoen met een zeem is daarbij een goede tussentijdse behandeling. 
 

​Gaan ze goed overweg met kinderen en andere huisdieren?

IGs doen het erg goed met zachtaardige kinderen die begrijpen dat dit een levend wezen is en niet een speelgoedje die je kan mishandelen. Een Italiaans windhondje kan gewond raken door een roekeloos kind. Hetzelfde geldt voor de interactie met andere dieren. Ze kunnen het over het algemeen goed vinden met katten en andere honden van gelijke grootte maar moeten wel beschermd worden van wat wilde, onbesuiste grotere huisdieren. Niet dat ze zich angstig voelen bij een grotere hond. Ze beseffen gewoon niet dat ZIJ zo klein en fragil kunnen zijn.

Is er iets slechts over Italiaantjes te zeggen?
Ze vragen en hebben veel liefde en attentie nodig. Als ze dit niet krijgen, worden ze verlegen of hyper of beide. Ze moeten als puppies goed genoeg gesocialiseerd worden met allerhande dingen. Die hondjes opgegroeid in onpersoonlijke kennels hebben vaak veel moeilijkheden om zich aan te passen. Als er verwacht wordt dat ze veel tijd buiten besteden moet er gedacht worden dat het daarvoor het ras niet is! Ze zijn niet geschikt voor koude klimaten.  Italiaantjes zijn erg atletisch en hun gespring en geklim en geklauter kan ze wel eens in de problemen brengen. Ze hebben ook absoluut geen gevoel voor verkeer en een IG die op straat komt is bijna voorbestemd voor een aanrijding! En aangezien het jachthondjes zijn, kunnen ze flink eigenwijs zijn. 
​Hoe lang leven ze?

13 Tot 14 of 15 jaar is normaal. 16 Tot 18 is zeker niet abnormaal en komt ook voor.

​Wat is hun energie niveau en aandacht?

Het energyniveau is flink hoog bij gezonde puppies en jonge honden. Volwassen Italiaantjes zijn redelijk aanpasbaar en reagerend op het energyniveau van hun eigenaars. Het zijn echte miniatuur 'sighthounds' en hun aandacht houdenkan kort zijn als ze zich vervelen.

​Wat over dominantie en onderdanigheid?

Een alleenzijnde Italiaan is normaal onderdanig van nature; maar in een situatie waarbij meerdere Italiaantjes samen zijn of andere rassen van gelijke grootte of kleiner kunnen er dominatie gevechten ontstaan binnen de groep.

Een waarschuwing hierbij is dat mensen nieuw met dit liefhebbende en aanhankelijke ras vaak niet willen geloven dat deze normaal zo lieve honden klein zijn maar desondanks echte jachthonden en sterk neigen naar roedel gedrag. Meer eigenaars dan ik durf noemen zijn thuisgekomen met het zicht dat de zieke, oude of anders zwakke 'groepslid' heftig is aangevallen door de sterkere honden. 

​Zijn ze beschermend/waakzaam?

Meeste Italiaantjes blaffen waarschuwend als iets of iemand vreemd op komst is. Het zit er niet echt in dan dat ze meer doen dan blaffen en blijven angstig/nerveus reageren in het geval van gevaar van de eigenaar of eigendom, maar, ook hierop zijn uitzonderingen op de regel! 

​Kunnen ze buiten leven?

Nee! Het Italiaantje is echt een 'binnen hond'. Buiten spelen en wandelen op warmere dagen zijn erg welkom maar dit is geen ras dat je alleen kan laten en voor zichzelf kan zorgen in een hok, achterin in de tuin.

​Verharen ze?

Ja! Maar het haar is zo kort en fijn dat je het bijna niet kan zien.

​Zijn ze makkelijk in onderhoud?

De tijd die je NIET nodig hebt voor het wassen en onderhouden heb je in het tienvoud WEL nodig voor de attentie en liefde voor je kleine vriend. Italiaantjes zijn bijna eisend als het aankomt op hun nood aan affectie. 

Hebben ze speciale behandeling nodig?
Een trui of jasje is aangewezen bij koudere temperaturen. Ookal is de IG niet zo delicaat als hij lijkt, toch moet je erop letten voor  'booby traps' en onzichtbare gaten dat kan leiden  tot gebroken poten. Normaal rennen ze niet 'zomaar' weg om iets te onderzoeken maar veel Italiaanse windhondjes zouden op straat rennen of zelfs van een balkon springen, of open raam, in een speelse achtervolging achter een kat of ander dier, of zelfs om achter hun baasje aan te gaan. Dit ras zou NOOIT gewandeld mogen worden los van de band omdat een andere hond of iets abnormaal ze kan laten schrikken waarbij ze het op een lopen zetten. 
Zouden ze aan een bench/draadkooi moeten wennen?
Zeker weten. Maar verwar alsjeblieft mand/box training niet met zuiverheidstraining.  Alle honden zouden moeten leren om een korte tijd in een box/kooi te verblijven ( max 3 á 4 uur) maar een kooi/box zou zeker  niet gebruikt mogen worden als dagelijks verblijf voor een hele dag terwijl de eigenaar aan het werken of spelen is.  Honden zijn niet bedoeld als gekooide dieren zoals labaratorium ratten! 
 

Stop Broodfok!

Doe jezelf en je nieuwe hond een plezier; Koop geen fabriekspuppy!

Lees meer op broodfok.be!

bottom of page