top of page

Erfenisgehalte bij een IG

 

Het erfenisgehalte van bepaalde eigenschappen bij een Italiaans windhondje:

 

Veren(springen)/Bouncing ( denk Pooh’s Tijgetje): Medium tot hoog erfgehalte. Als 1 van de ouders een bouncer is, dan is een deel van de puppies ook bipsspringer, muurspringer, etc, etc

 

Vergroten in bed: Hoog erfgehalte. Dit gen laat ze toe om ‘groter’ te worden tijdens de nacht – zo groot zodat ze het hele bed in beslag nemen – zodat jij je vastklampt aan het randje van het bed hopende dat je er niet uitvalt ( tja, je wilt ze niet wakker maken!). Af en toe, rond een uur of 5 ’s nachts ( of net wanneer je langzaam wakker wordt – er is een gen dat hen dit ook verteld), krimpen ze automatisch terug naar hun normale formaat – jij schamend achterblijvend dat je je zo aan het randje vasthoudt terwijl er volop plaats is om fatsoenlijk te liggen.

 

Bankstellen/Zetels: Dominant gen. Dit “gen" verteld ze wanneer jij op de bank zit – IEDEREEN moet precies NAAST elkaar zitten – en waag het niet om op te staan – want opgestaan is plaats vergaan. Als je naar een ander stel verhuisd – iedereen moet mee verhuizen. Ik veronderstel dat dit gen herkend is als het ‘school vissen’ trekje.

 

Dekbed/Dekens: Dominant gen. Terwijl het niet helemaal dominant is voor dingen zoals de mogelijkheid om zelf onder de dekens te kruipen – dit is wel degelijk een raseigenschap – niet 1 Italiaantje zou gefokt mogen worden als dit niet van aanwezig is. Er zijn Iggies die ook een gen hebben dat hen toelaat jou te vertellen dat jij ze toe moet dekken – ik geloof dat dit gen verstopt is ergens. Soms realiseren we een manipulator tussen ons niet tenzij we ermee geconfronteerd worden.

 

Schoot-itis – Genetici weten nog niet helemaal zeker of dit een geërfde eigenschap is  of een ziekte.  Het wordt vooral toegeschreven aan Italiaanse windhondjes die in je schoot MOETEN liggen op alle momenten van de dag. Godzijdank is deze ziekte niet dodelijk, desondanks zijn de eigenaars gekend met stijfheid en pijnlijke gewrichten door het NIET BEWEGEN zodat hun Italiaantjes comfortabel liggen

 

Koninginnen: Waarschijnlijk een aangeleerde eigenschap – vooral herkend bij Italiaantjes die denken dat ze hun eigenaars onder de duim hebben. Eigenaars vinden henzelf vaak beet genomen door hun hond en hebben het gevoel dat achter de rug de honden in hun vuistje zitten te lachen – maar ze zijn niet zeker.  Het is geregistreerd dat de eigenschap wordt doorgegeven van generatie op generatie.

 

Bron: KarenKato

 

bottom of page